Kontakt oss

Bruk skjemaet til høyre for å kontakte oss.

Webmaster og redaktør - Michael Stensen Sollien / +47 482 43 044

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

En slepphendt guide til OSR

Blogg

Norsk forum for rollespill

En slepphendt guide til OSR

Michael Sollien

Etter at reglene til D&D ble gjort tilgjengelig for almenheten oppstod en aldri så liten revolusjon i hjemmesnekra retro-kloner. Dette var før Wizards of the Coast gjorde noen av de gamle utgavene av D&D tilgjengelig igjen, så savnet etter den nostalgiske og originale regelsettet var stor. En del av disse hjemmesnekrede spillene vokste seg store og er i dag konkurrenter til originalspillet. Denne bølgen med spill blir omtalt som The Old School Renaissance. Jeg har kikket på en god del av disse, slik at du kan velge hva som passer best for deg.

Lamentations of the Flame Princess

Lamentations of the Flame Princess er mer kjent for sine moduler og vakre, men veldig voldelige, artwork. Reglene er forenkling av 1980-varianten av D&D uten THAC0, hvor du gjør det lurere i å rømme fra fiendene enn å hoppe hodestups inn i kamp. Det støtter en nærmest sadistisk GM-stil, og er derfor elsket og hatet i like stor grad. Foruten regler som krever nøye taktisk planlegging for at rollene skal overleve kamper har reglene et sett med magiske formler av den mørke og skrudde sorten. Weird Fantasy indeed!

Spillet har tiltrukket seg flere talenter. Zak Sabbath er den mest kjente og kontroversielle av disse. A Red and Pleasant Land, Vornheim, Maze of the Blue Medusa og Death Frost Doom er moduler og tillegg han har bidratt til, og alle har fått god omtale.

Basic Fantasy

Om du vil ha et spill som emulerer D&D fra åttitallet uten THAC0 og alignments, da er Basic Fantasy et godt og ekstremt rimelig valg. Spillet eier ikke et snev av originalitet, men det forenkler D&D til en grunnbok. Spillet er gratis å laste ned, og det koster nesten ingenting å bestille som "Print on Demand" fra Lulu.com eller Amazon. Forfatteren tar nemlig ingen provisjon for bøkene, så man betaler bare for selve trykkingen og frakten. Jeg bestilte 5 bøker og måtte ut med cirka 250kr inklusive frakt.

Obs: Jeg jobber med en oversettelse av spillet til norsk. Hvis du er interessert i å hjelpe til med å få den ferdig oversatt, ta gjerne kontakt.

The Black Hack

Min personlige favoritt er en destillering av essensen av D&D iblandet moderne grep fra de seneste årene med spilldesign. The Black Hack kom som en tsunami for et år siden, og det er blitt laget ytterlige hacks av ivrige fans.

Til forskjell fra vanlig D&D prøver man i The Black Hack å kaste likt eller under egenskapene. I likhet med Dungeon World kaster ikke SL for fiendes angrep; spillerne kaster i stedet for å beskytte eller unnvike. Advantage og disadvantage fra D&D5, et enkelt initiativ, avstandsregler som ligner de i Star Wars og Mutant Year Zero, gjør The Black Hack til en komplett pakke på cirka 30 sider. Du kan enkelt bruke spillet til andre OSR og D&D moduler.

Såpass inspirert ble jeg av dette spillet, at jeg lager et vikingrollespill med The Black Hack som motor. Det heter Mørketid, og du kan godt få lese eller prøve det om du tar kontakt.

Labyrinth Lord

Dette spillet er old school helt ned til beinet. Leter du etter en autentisk 80talls opplevelse med THAC0 og deilig, men smått amatørmessig artwork, er Labyrinth Lord spillet for deg. I likhet med Basic Fantasy er det lite originalitet å spore, men savner du rødboka er dette så autentisk du får det uten å spille originalen. En tilleggsbok for å bruke klasser og raser fra AD&D er også tilgjengelig.

Av alle OSR-spillene virker det som Labyrinth Lord har mest ivrige fans. Det er et tonn av moduler og tillegg tilgjengelig på DriveThruRPG og andre nettsteder. 

 

Beyond the Wall and Other Adventures

"Your small village seems like a haven to you and your friends, but it is not safe. Dangerous faeries lurk in the forest just outside of town, wicked men and ferocious monsters are a constant threat, and sometimes dark forces find their way into your neighbors’ hearts. You and your companions are young and untested, but ready to protect what matters."

Dette spillet prøver å gjøre noe annerledes, og trekker inn inspirasjon fra indiespill. Her er fokuset sentrert på en landsby gruppen lager sammen. SL har "playbooks" med tabeller hun kan lage improviserte eventyr fra. Det minner om Archipelago og Dungeon World, men reglene er fortsatt klassisk D&D. Selskapet bak spillet har mange tillegg som introduserer nye klasser og playbooks.

White Box Fantastic Medieval Adventure Game

Dette spillet er en gave til de som elsker husregler. Her blir du presentert for klassisk D&D, men det åpner for at SL kan håndplukke regelvarianter selv. Det er basert på Sword and Wizardy: Whitebox, en annen populær retro-klone.

Spillet er gratis som PDF, og det koster heller ikke skjorta som Print on demand.

Dungeon Crawl Classics

Dette spillet er old-school D&D på steroider. I stedet for å begynne spillet som en helt lager du en bunke roller. Disse er helt vanlige folk som prøver lykken i et eventyr hvor bare et fåtall kommer til å overleve, og en av disse blir så helten du skal spille med videre. Spillet er proppfullt av tabeller, det bruker terninger som D5, D16 og D30 og magi er utrolig risikabelt og uforutsigbart (alle formler har hver sin tabell med utfall). Mange sverger til denne gonzo-varianten av D&D.

Goodman Games spytter ut moduler i et høyt tempo, så du vil ha problemer med å gå tom for materiale til spillet.

Dette er en slepphendt guide, så jeg har bare skrapt overflaten på det OSR-bølgen har å tilby. Bruk gjerne kommentarfeltet om du mener jeg har glemt noen viktige spill. "Party like it's 1989!"