juli 15, 2024

Hva er rollespill?

Hva gjør du?

Disse tre ordene er det som gjør rollespill helt unikt. I et dataspill får du gjerne opp tre tekstbokser du kan velge mellom. Ønsker du av og til det var et fjerde valg? Hva om du kunne velge akkurat hva du selv vil gjøre?

I rollespill får du nemlig ikke bare valget mellom hva reglene tillater deg, men du kan faktisk gjøre akkurat hva du vil. Dette er fordi rollespill handler om fantasi og kreativitet, og om å skape en fortelling sammen.

Rollespill er sosiale spill som foregår ved at man møtes ansikt til ansikt. Man trenger et bord og noen stoler, snacks og brus og noen timer til rådighet. Mange sammenligner det med improteater og historiefortelling. I rollespill er man både skuespiller og publikum.

Spillere og spilleder

Rollespill har ulike regler, men som oftest har man 2-5 spillere, og en spilleder.

Spillerne har hver sin rolle – hovedpersonene i fortellingen. Deres oppgave er å leve seg inn i hvordan disse tenker og oppfører seg, og prøve å samarbeide med de andre rollene for å nå et mål.

Spillederens jobb er å fortelle hva spillerne hører og ser, men hun kan ikke bestemme hva de gjør eller sier. Hun får derimot bestemme hva alle de andre rollene de møter på gjør og sier. Denne oppgaven faller som oftest på den som har kjøpt spillet og har lest alle reglene.

Spilleder Arthur leder spillerne i D&D Curse of Strahd

Hvordan spiller man?

Det begynner gjerne med at spillederen setter scenen.

Dere befinner dere utenfor den beryktede pelsjegeren Skallagrims jakthytte. Det ser ut til at det er tent lys innenfor de laftede veggene. Hva gjør dere?

Nå er det opp til spillerne å fortelle hva deres roller foretar seg.

Jeg går sakte frem til døren og banker forsiktig på.

Jeg prøver å snike mer rundt hytta for å se etter feller.

Slik fortsetter samtalen mellom spillerne og spillederen. Dette kvalifiserer strengt tatt ikke til å kalle det et spill. Dette minner vel mest om fantasering og leking, slik man gjorde da man var små. Ja, det gjør det i grunn, men rollespill er som oftest litt mer avanserte. Det er her reglene kommer inn.

Element av sjanse

Rollespill tar ofte i bruk terninger for avgjøre situasjoner. Elementet av sjanse gjør det hele blir mer spennende og dramatisk. Rollespill er kjent for å bruke snodige terninger med mange sider. Ikke alle rollespill bruker disse, og noen bruker ikke terninger overhodet, men som oftest er det en eller annen form for sjanse involvert. Hvor gode odds man får med terningene avgjøres av rollen din.

Rolleark og terninger

Rollearket

Som oftest har rollespill et regelsytem som gir roller bedre odds for å lykkes i ting de er gode i. Hvis du har laget en rolle som er sterk vil det være naturlig at du lykkes oftere i å løfte tunge ting enn en som er veldig svak.

En lang historie

Rollespill spilles gjerne over tid. Man samles ukentlig eller månedlig med de samme rollene og fortsetter å fortelle om dem. Etterhvert blir de sterkere og mektigere, eller kanskje noen dør. Det er spennende å se hvordan rollene man har skapt utvikler seg over tid.

Andre former for rollespill

Noen har sikkert også hørt om ”levende rollespill”, eller ”laiv”. Det er ikke det vi snakker om her, det er noe annet. Les mer om levende rollespill på www.laiv.org. Det er sikkert også noen som har hørt om rollespill på data eller konsoll, og det er heller ikke helt det samme. Prøv selv, så får du se.

 
Foto: Katya Kim 2023 –  https://katyaskamera.mypixieset.com/