desember 1, 2022

Utenlandske spill

Dungeons & Dragons

Bordrollespill er en amerikansk oppfinnelse, og det første spillet er fortsatt det største. Dave Arneson og Gary Gygax kokte opp et spill basert på krigsspillet Chainmail til den første utgaven av Dungeons & Dragons i 1974. Det har vært mange oppturer, men også noen nedturer for spillet. Den nyeste utgaven har vist seg å være utrolig populær både blant unge og gamle spillere. Dungeons & Dragons ble utgitt på norsk (rødboka og blåboka) første gang i 1988, og innførte så rollespill som hobby her til lands.

Hvis du vil sjekke ut spillet uten å bruke en krone finnes det en gratis nedstrippet versjon av D&D kalt Basic D&D. Denne kan lastes ned fra nettsidene deres.


Pathfinder

Pathfinder ble i utgangspunktet laget som et etterlengtet alternativ til den noe upopulære fjerdeutgaven av Dungeons & Dragons. Spillere som følte at D&D nå prøvde å etterape populære dataspill som World of Warcraft, fikk et spill som videreutviklet systemet fra tredjeutgaven av D&D. Pathfinder blir ofte kalt D&D 3.75 av den grunn.

Pathfinder har en veldig aktiv fanskare, og det har kommet utallige utgivelser som bygger ut det allerede komplekse regelsystemet fra grunnboken.


Call of Cthulhu

Basert på skriveriene til skrekkforfatteren H.P. Lovecraft er Call of Cthulhu et av de eldste rollespillene fortsatt på markedet. Spillet er nå i sin sjuende utgave. Spillet er kjent for høy dødelighet, etterforskere som sakte men sikkert blir gale og slimete tentakler.

De seneste årene har det blitt laget en rekke spill basert på eller inspirert av Lovecrafts mørke fortellinger. Blant disse finner du Trail of Cthulhu, Achtung! Cthulhu, CthulhuTech og Silent Legions.


Vampire: The Masquerade

Vampyrer har alltid eksistert i blant oss, og de har trukket i trådene uten vår viten. Du spiller en av disse vampyrene i en “World of Darkness” som tilsynelatende ligner vår egen verden, men hvor mørket er skrudd opp til 11. Vampire er i en nyoppusset femte utgave, skrevet av blant annet Kenneth Hite (Trail of Cthulhu og Night’s Black Agents) og Matthew Dawkins (Becket’s Jyhad Diary).


The One Ring

Det har vært to andre rollespill basert på Tolkiens bøker tidligere, men The One Ring kan sies å være det første spillet som virkelig setter stemningen fra Midgard i selve spillsystemet. Historien i The One Ring utspiller seg i tiden etter Hobbiten, men før Ringenes herre-trilogien. Dette er det perfekte spillet for en ekte Tolkien-fantast.

Spillet er i sin andre utgave.


Mutant Year Zero

Mutant har en lang historie, helt tilbake til begynnelsen av åttitallet. Svenske Fria ligan har laget en ny utgave som har blitt umåtelig populær både her til lands og resten av verden.

Dette er et post-apokalyptisk spill hvor man spiller desperate mutanter på jakt etter livets nødvendigheter i en hard virkelighet. Det er også unikt da spillet bygger opp om en sandkasse-aktig spillmetode hvor spilleder ikke skal planlegge særlig før hver spilling.

Spillet har både svenske og engelske regler.


Deadlands: Reloaded

Deadlands foregår i en ville vesten ikke helt slik historiebøkene forteller om. Sjangeren som de beskriver som «Weird West» blander western med zombier og varulver, dampdrevne roboter og magi.

Spillet bruker et generisk rollespillsystem, kalt Savage Worlds,  som også brukes til en rekke andre populære rollespill. Blant disse finner du Rippers, Necessary Evil, 50 Fathoms og Sundered Skies.

Systemet er spesielt utviklet for rollespill med miniatyrer, men kan også kjøres uten.