april 12, 2024

Anmeldelse av Trophy Gold

Om du har lest min gjennomgang av Trophy Dark fikk du med deg at jeg er lei av den type spill som er på moten blant oss som ikke liker D&D. Hvis ikke du har lest den, så jeg er altså det. Jeg har derimot falt litt for Trophy-familien, og her titter jeg videre på den, nå på Trophy Gold.

Trophy Gold er etterfølgeren til Trophy Dark, og spillet du drar frem når du har lyst til å spille med roller som faktisk overlever tokt inn i den mørke skogen. I Trophy Dark spiller man omstreiferne fortapte, i Gold kan det hende man overlever. Selv om det er en arvtager til Trophy Dark er det et helt annet spill.

Hulekravling

Trophy Gold er et huletoktspill; En skokk med eventyrere drar til farlige plasser, på jakt etter gull og skatter, samtidig som de håper på at de ikke møter et ublidt endelikt. Trophy Dark handler om hybris, mens Trophy Gold handler om grådighet. Men der hvor tematikken til Trophy Dark er til å ta og føle på, ligger Trophy Gold sin tematikk bare og vaker i vannskorpa, selv om spillets navn er litt «on the nose».

Gold er som resten av Trophy-familien gitt ut av The Gauntlet Publishing, og er for det meste skrevet av Jesse Ross. Og det er knakendes bra. Du finner det som PDF på DriveThruRPG.

Jesse Ross og The Gauntlet-grunnlegger Jason Cordova har designet Trophy Gold til å spilles som en skrivestue. Alle deltakere kaster ut forslag, og definerer sammen hva slags historie man spiller. Bruken av skrivestue-metoden er det jeg liker minst med Trophy Gold. Av alle The Gauntlet-spillene jeg har lest (Brindlewood Bay og The Between) er derimot Trophy Gold det spillet som får til dette best. Dette fortreffelige lille spillet gjør også et par andre ting som jeg liker spesielt godt.

Førsteinntrykket

Boka (eller PDF-en om du vil) holder høy standard. Den er i samme stil som Trophy Dark, med stemningsfull kunst og illustrasjoner, som er organisert godt. Teksten er også svært velskrevet, og klarer å være lettleselig uten å bli for simpel. Det er mange indiespill som kunne lært en ting eller to av Trophy-familien, så la oss dykke ned forbi førsteinntrykket, siden det er så bra.

Stemningsgivende illustrasjoner av Jesse Ross

Rollen

Rollelaging følger den tidsriktige metoden med «velg fra eller trill på»-tabeller fylt med små frø. Du får et navn, en funksjon, noen ferdigheter, og stæsj i oppakningen. Alt dette turbolader fantasien din. Hva kan du bruke de fiskekrokene i sølv til? Spill og finn ut! Det samme sier forresten spillet om rollen din: Spill og finn ut hvem den er!

I Trophy Gold har rollen din to trekk som er tallfestet, Ruin og Byrde (Burden). Her skiller Gold seg litt fra forgjengeren. Man begynner med 1 i Ruin, som teller ned til rollens endelikt (eller strengt tatt opp siden Ruin går til 6).

Byrde er hvor mye gjeld du tar med deg ut på eventyr.

Som i Dark så kan du velge opp til tre ritualer (Rituals). Du kan også ta med deg et våpen, samt rustning. Hvert hjelpemiddel du velger øker omstreiferens Byrde med 1. Og her gjør Trophy Gold en liten genistrek.

Klarer ikke eventyreren å samle nok skatter til å dekke sin Byrde, så blir den fjernet fra spill når skattejegerne vender hjem. Om det betyr at den havner i gjeldsfengsel eller med noe tungt rundt bena og en dyp svømmetur finner dere ut av. Denne lille biten henger sammen med selve motoren i Trophy Gold, nemlig jakt-kastet (Hunt-roll).

På jakt etter gull

Trophy-familien bruker terninger, sekskanta sådan, og deler disse inn i lyse og mørke terninger. Jeg har sagt det før, men gjentar det gjerne, dette er en fantastisk idé.

Som i forgjengeren er det ett risiko-kast i Trophy Gold, men det er ikke det dette spillet drives av. Nei, motoren er jakt-kastet. Dette kastet er en blanding av kast for vandrende monstre og kast for å søke etter skatter. Jakt-kastet gir deg sjetonger, som kan blant annet brukes til å finne en skatt. Det kan fort lede til at du finner noe forferdelig i tillegg. Det skjer faktisk på 1 til 5 av 6 mulige.

Siden da rollen din må finne skatter for å ikke havne i uføre må rollen lete. Leter den, så skjer det noe. Dette sørger for at noe skjer, men det skjer fordi du leter etter gull. Ikke fordi spilleder trilla på en tabell. Din grådighet er grunnen til at dette skjer.

Dette kastet gjør også en annen liten artig greie. Måten du får en terning på er å stille spørsmål om verden til spillederen. «Er det gjemt noen skatter blant skjelettene?» Ta en lys terning, og finn ut! Har du en passe ferdighet, så ta en lys terning til. Sier du hvordan du er sårbar eller setter deg i fare? Ja, ta en mørk terning også.

I kamp med monstre

Jeg tittet lenge og hardt på kampkastet (The Combat Roll), og fant ut at jeg synes det var litt gøy. I Trophy Gold, i motsetning til i Trophy Dark, kan du sloss med monstrene, men det er ikke helt uten fare.

Man begynner med å si hvordan man er sårbar og så triller man en lys terning. Dette tallet kaller Trophy Gold «ditt svake punkt». For hver mørk terning som viser det samme som «ditt svake punkt» får rollen 1 mer i Ruin. Man triller bare mørke terninger når man gjør et kampkast. Man gjør det ved å bygge en terninghånd med 1 terning for hver rolle som er med å kjempe. Ja, det betyr at om du kjemper alene vil du bare trille 1 terning. Det er en dårlig idé å kjempe alene.

Monsteret har nemlig en utholdenhet (Endurance), på ett sted mellom 4 og 13. Får du likt eller høyere på de to høyeste terningene så har du nedkjempet eller overvunnet motstanderen. Hvis ikke fortsetter kampen med at dere legger 1 mørk terning til i terninghånden og triller ett nytt kampkast.

Det er regler for om du vil stikke av og slik, men dette er kamp med monster i et nøtteskall. Jeg liker denne løsningen, og jeg liker den samtidig ikke.

Jeg liker «det svake punktet», fordi det overlater det til deg å forklare hvordan din rolle eksponerer seg for fare. Jeg liker også at det naturlig blir farligere og farligere jo lengre kampen varer, som gjør underverker for fortellingen.

Det er nettopp her skoen trykker for meg. Det skjer så mye i det ene kastet. For meg blir dette som å se på et superdramatisk øyeblikk med et vidvinkelobjektiv på avstand. Her foretrekker jeg å være helt oppe i situasjonen. Trophy Gold er ikke et slikt spill; som er innafor, men det er greit å vite om dette om du vurderer PDF-kjøp.

Det skjer mye annet rart under panseret her, men disse to elementene viser hvordan Trophy Gold virkelig skiller seg fra Trohy Dark. Det skaper en veldig annerledes følelse enn originalen.

En dekonstruert hule

Siden Trophy Gold er et huletoktspill er det skapt for dem som vil krabbe igjennom forlatte katakomber, tunneler fulle av feller og huler bebodd av horrible utysker. Strukturen er like styrt som i en rom-til-rom-utforsking. Måten Trophy Gold gjør dette på er at det dekonstruerer den klassiske hulen, og deler den inn i områder, eller sett som de kaller det.

Måten man bygger opp en tokt (incursion), er at man lager en serie med områder, og bestemmer hvordan disse henger sammen. Deretter fyller man disse med monstre, feller, skatter og landemerker. Man fokuserer på helheten, istedenfor hvor mange ruter det er mellom rom 12 og rom 13.

Denne måten å dele opp og organisere hulen skaper mer rom for improvisasjon og den felles skapelsesprosessen som Trophy-familien forfekter.

Jeg er fan av denne tanken. Med Trophy sin såkalte skrivestue-tilnærming til fiksjonsbygging, er dette veldig sterk design.

Spillet gir deg en behørig detaljert oppskrift på hvordan du bygger din egen tokt, før det avslutter med mange inspirerende ferdiglagde tokter for den som hverken har tid eller ork til å lage egne. Det er også med en «mega-tokt» som jeg bare klør i fingrene etter å kjøre.

Ut på den andre siden

Trophy Gold er laget for å spilles over tid. Noe som appellerer mer til meg enn Dark sin uunngåelige dommedag.

Spillet gjør mye bra. Mer bra enn dumt. Klarer du jobbe med eller rundt at det legger opp til en gruppetilnærming til fiksjonsbygging så ligger det mye potensiell moro her.

Trophy Gold er også lett å kombinere med Trophy Dark, noe som gir et potensiale for litt mer spenstige kampanjer og fortellinger. Jeg kjenner ideene boble!

Trophy Gold koster i skrivende stund 15 dollar som PDF. Jeg mener det er verdt investeringen.

Jeg har lyst å spille Trophy Gold, og det burde oppsummere inntrykket mitt av dette spillet greit nok.

Kaare Berg

Spillskaper, idédrodler og grinebiter. Har meninger om ting, og kan derfor virke krass. Les med varsomhet og håndtér med tykke hansker. Stor fare for pigger! @protokollnull der den blå fuglen er.

Vis alle innlegg av Kaare Berg →

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.