april 13, 2024

Anmeldelse av Ironsworn: Starforged

Sci-fi er min favorittsjanger, og den er ofte den jeg går til når jeg skal velge en ny bok eller tv-serie, men jeg har aldri helt funnet et rollespill som gir meg den sci-fi opplevelsen jeg vil ha. Siste spill i rekken til å prøve å fylle dette tomrommet er Ironsworn: Starforged, som jeg nylig fikk i posten etter en vellykket kickstarter for en tid tilbake. Spillet er en sci-fi utvidelse til Ironsworn, som med sin unike mulighet til å spille rollespill solo i et slags jernalder-miljø fikk mye oppmerksomhet da det kom ut. Spillet er optimalisert for solospill eller spill i små grupper. Du trenger ikke å spille med en SL, men kan om du vil. Hvis du velger å spille med en SL så er verdt å merke seg at spillet lener ganske kraftig mot en spillestil hvor spillerne samarbeider om å se for seg verden og hva som skjer der. Om du er en SL som liker å ha en historie klar før spilling er nok ikke dette spillet noe for deg.

Bilde: Joshua Meehan
Bilde: Joshua Meehan

The Forge

Ironsworn: Starforged er satt i en fjern samling av stjerner kalt The Forge. Her fant menneskeheten et nytt hjem for ca 200 år siden etter å ha flyktet fra Melkeveien i kjølevannet av en kataklysmisk hendelse. I dag tilbyr The Forge både muligheter og farer for modige eventyrere. Her finnes det ruiner etter eldgamle sivilisasjoner med farlig tapt kunnskap og forbudte krefter. Menneskeheten bygger bosettinger på nye verdener, men disse stedene tilbyr sjelden en trygg havn. Det er konflikter mellom ulike faksjoner, romveiene er befengt med pirater, og mørke krefter hviler på korrupte planeter i det evige mørket mellom stjernene. I Ironsworn: Starforged spiller man eventyrere som har sverget en (jern-) ed for å tjene, bistå andre, eller gjennomføre personlige oppdrag mens de utforsker denne nye galaksen.

Din egen variant av science fiction

Spillet bistår deg på en veldig god måte med å definere hvilken type innhold/tone universet du spiller i har igjennom en øvelse. I denne øvelsen velger du ulike «sannheter» innenfor 14 kategorier, som på en veldig god måte snevrer inn hvilke sci-fi troper som er sanne. Her kan du blant annet bestemme om det finnes rom-magi (jedi’s anyone?), mektige AI’er og rom-zombier, eller om det er en mer røff «hard sci-fi». Jeg synes dette er et grep som fungerer veldig godt i og med at en av de større utfordringene med sci-fi nettopp er at sjangeren kan romme så mye forskjellig. Om du spiller med andre spillere gir denne øvelsen gode forutsetninger for å ha like forventninger til hvordan universet fungerer, og gi masse inspirasjon til å lage karakterer.

Din rolle i alt dette

Karakterlaging er også veldig fint løst. Spillet bygger på Powered by the Apocalypse (PbtA), men bruker ikke klasser (playbooks). Du velger istedenfor to stier (paths) som representerer bakgrunnen din. Her kan du velge mellom 40 forskjellige, inkludert klassiske troper som mekaniker, pilot og dusørjeger. Hver av disse er representert med hvert sitt kort som ved start gir karakteren en fordel, i tillegg til noen muligheter for utvikling når karakteren blir mer erfaren. Du får også et romskip og valget mellom en modul til skipet, et kjøretøy eller en kompanjong.

Jeg har sverget en ed!

Det viktigste du skal gjøre i karakterlagingen er å lage en ed basert på bakgrunnen dens. Denne eden fungerer som en episk karakterbue da den representerer en drivende kraft og motivasjon for karakteren din. Dette er bare den første av mange eder karakteren kommer til å sverge i spillet. Edene fungerer som en slags mekanisk representasjon av milepæl-XP hvor karakterene får XP når de har gjennomført et oppdrag. Du velger selv hvilke eder du sverger, og har dermed full kontroll på at du blir belønnet for oppdrag eller mål som du selv finner motiverende. Min første karakter hadde for eksempel en ed om å «finne menneskeheten et nytt hjem», som var en glimrende motivasjon for å utforske ukjente planeter.

Bilde: Joshua Meehan

Verktøykasse

Apropos planeter så har spillet en FANTASTISK verktøykasse for å generere alt du trenger til et univers fylt med eventyr på en relativt strømlinjet måte. I boka finner du hundre sider med tabeller som kan brukes til å rulle opp alt fra planeter, bosetninger, biroller, romskip, faksjoner, steder, vesener m.m. Denne verktøykassen er både lett å bruke og er et veldig underholdende spillelement i seg selv. Jeg ser for meg at jeg kommer til å få mye glede av å rulle opp ting etterhvert som vi utforsker istedenfor å gjøre all verdensbygging på forhånd. Om du liker sci-fi som sjanger vil jeg nesten si at denne delen av boka er verdt kjøpet boka for, selv om du ikke har planer om å spille det.

Apokalypsemotor

Spillet i seg selv har som andre PbtA-spill «moves». Disse er handlinger som enten blir utløst av narrativet eller av spillerne. Moves representerer steder i historien hvor ting står på spill, og kan være alt fra å slå til en pirat i et mørkt smug til å skanne en hel planet. Moves avgjøres ved at du ruller to 10-sidede terninger som representerer vanskelighetsgraden, og en 6-sidet terning som representerer hvor bra du gjør det. Du legger til evnepoeng og hjelp fra allierte, og det nye tallet sammenlignes med de to vanskelighetsgrad-terningene. Hvis du slår begge er det en sterk suksess, hvis du bare slår en er det en svak suksess, og hvis du ikke slår noen er det en miss. Utfordringene i Starforged er at det er veldig (!) mange moves, noe som bryter opp spillet en del – I alle fall frem til du har spilt en del og har blitt kjent med hvilke moves som skal brukes når. Selv om gruppa vår etterhvert fikk god flyt så kan dette være en ganske stor hindring om du ikke allerede er kjent med systemet eller orker å sette deg inn i hvordan alt henger sammen.

Stjerne i margen

Om du elsker sci-fi og fremdeles ikke har funnet spillet som skaper den episke kampanjen du har drømt om så er Ironsworn: Starforged et spill du prøve. Når du får ting til å flyte så gir spillet deg alt du trenger til å lage fantastiske historier i et fargerikt og troverdig univers fylt med eventyr som du triller opp mens du oppdager dem.

Bilde: Joshua Meehan

Mikael Tysvær

Rollespill-entusiast som brenner for å få spilt alle spillene og levende bevis på at du ikke må være spilldesigner for å være kul! Arrangør, ildsjel og GM som bruker mye tid på å gi andre muligheten til å oppdage den utrolige mengden av spill som finnes utenfor D&D.

Vis alle innlegg av Mikael Tysvær →

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.