oktober 14, 2024

Hvor mye koster det å gi ut rollespill?

Denne artikkelen ble først lagt ut på Karl Otto Kristoffersen egen blogg. Den er republisert her med tillatelse. Besøk bloggen her: https://www.karlottokristoffersen.com

Siden jeg nå har selvpublisert mitt første rollespill, Sølvhjerte, sitter jeg med litt innsikt og noen erfaringer som jeg ønsker å dele med fremtidige spillskapere. Leser du gjennom artikkelen får du også vite hvordan du får 20% avslag på ditt neste opplag hos LaserTrykk.no.

Tidligere erfaring

Tidligere hadde jeg skrevet rollespillet Kvad som ble gitt ut i 2021 på Game Forlag. Gjennom denne erfaringen fikk jeg et innblikk i prosessen som følger en utgivelse. Dette ga meg også troen på at jeg skulle kunne klare å gi ut Sølvhjerte selv.

Kostnader: Sølvhjerte

Jeg valgte å bruke LaserTrykk.no som min leverandør. Dette er antakeligvis langt dyrere enn å trykke ulike artikler i Øst-Europa eller Asia. Samtidig var jeg i en situasjon hvor jeg hadde begrenset med tid, og ønsket forutsigbarhet og med tanke på logistikk og leveringstid.

Her er tallene, så mye kostet det å utvikle Sølvhjerte.

  • Trykk av 150 esker (Lasertrykk): 9.820,20 kr
  • Trykk av 400 bøker (Lasertrykk): 47.806,10 kr
  • Trykk av 1500 rolleark (Lasertrykk): 1.857,19 kr
  • Trykk av 500 spillerhefter (Lasertrykk): 2.765 kr
  • Trykk av 150 kart (Lasertrykk): 21.598,75 kr
  • Kjøp av illustrasjoner + design av kart: 35.200 kr
  • Kjøp av 1000 terninger (Amazon): 2.514 kr
  • Diverse utviklingskostnader (digitale lisenser, kongresser etc.): Ca. 22.000 kr

Sum: Omkring 143.500 kr

I tillegg tok det drøye 600 timer å utvikle spillet, men det går det ikke an å tenke på.

Finansiering

Dette hadde jeg ikke fått til uten hjelp fra Kongsberg Kommune eller Norsk Bergverksmuseum. Da måtte jeg i så fall vurdert en annen utgivelsesmodell, hvor jeg skalerte ned omfanget av produktet eller trykket opp et langt lavere volum. Her var jeg utrolig heldig, og vil du lese litt mer om hvordan dette gikk seg til kan du sjekke ut denne artikkelen.

  • Utviklingsmidler fra Kongsberg Kommune: 50.000 kr
  • Forhåndsbestilling av 50 fysiske + digitale spillsett Kongsberg Kommune: 62.000 kr
  • Forhåndsbestilling av 40 fysiske spillsett, Norsk Bergverksmuseum: 26.000 kr

Sum: 138.000 kr

Tilskudd som finansieringsmetode

Det er ikke alle som kan få tilskudd fra en kommune som har frigjort kulturelle midler til et 400-års jubileum. Men det finnes andre muligheter. Matthijs Holter la frem en liste over norske rollespillutgivelser som tidligere har fått ulike tilskudd og stipender på rollespill.info sin discord. Her nevner han blant annet at Itras By fikk støtte fra Hyperion, Solofondet og Trafo, og at Kvad fikk 40.000 kroner i utviklingsmidler fra Rollespillalliansen i 2020.

I tillegg finnes Norsk Kulturråd som har støttet tiltak som Norske Rollespill (Tomas Mørkrid) og spill som Draug, Beist og Borgerskap og Itras By med betydelige summer. Leseløve om Rollespill havnet på innkjøpsordningen for ny norsk sakprosa for barn og unge (i 2014). Det betød at Kulturrådet kjøpte 1550 eksemplarer av boka og ga til biblioteker.

Jeg søkte selv på flere tilskuddsordninger med Sølvhjerte, men fikk avslag på samtlige. Disse var Viken Fylkeskommune: Kulturarvopplevelser, Kulturrådet: Prosjektstøtte kulturvern og Sparebankstiftelsen DNB. Lenke til statlige utviklingsmidler finner du her.

Folkefinansiering

En annen måte å gi ut spill på er forhåndsbestilling gjennom folkefinansiering (crowdfunding). Dette er et konsept hvor man lanserer et produkt gjennom en nettbasert plattform (kickstarter.com, backerkit.com, indiegogo.com), og publikum betaler for dette før det er ferdig. Gir man gir ut rollespill på denne måten vil utgiveren kunne beregne hvor mange bøker man skal trykke opp. I tillegg får de forhåndsbetalt, slik man ikke trenger å ta store summer ut av egen lomme for å kunne trykke opp. De siste årene har norske rollespill som Tale, Kvad og Dragepust hatt vellykkede kampanjer gjennom plattformen kickstarter. I tillegg har den norske duoen i Two Starving Gnolls hatt flere suksessfulle utgivelser på engelsk, blant annet skrekk-eventyret Svalbard.

  • Tale (2019): støttet av 204 backere, samlet inn 110.683 kr
  • Kvad (2021): støttet av 167 backere, samlet inn 113.263 kr
  • Svalbard (2021): støttet av 836 backere, samlet inn 199.702 kr
  • Dragepust (2023): støttet av 188 backere, samlet inn 207.709 kr

Print-on-demand

Det finnes også tjenester som Lulu.com og drivethrurpg.com hvor du som forfatter ikke trenger å binde opp kapital på trykksaker i det hele tatt. Da står plattformen for alt av salg og distribusjon, mot en god prosentandel av salget naturligvis (rundt 40%). De trykker kun opp det antallet bøker som kundene faktisk kjøper. Det eneste du trenger å gjøre er å levere en trykk-klar fil og legge den ut på det aktuelle nettstedet. Flere mener at kvaliteten på disse bøkene kanskje ikke blir like god som hos et ordinært trykkeri, men min erfaring er at de blir mer enn gode nok.  

Inntekter: Sølvhjerte (så langt)

Utviklingsmidler og forhåndsbestillingene har stått for de største bolkene med inntekter. I tillegg har jeg holdt kurs for lærerne i kommunen og solgt litt bøker gjennom forhandlere. Dette er slik det ser ut så langt.

  • Utviklingsmidler fra Kongsberg Kommune: 50.000 kr
  • Forhåndsbestilling av 50 fysiske + digitale spillsett Kongsberg Kommune: 62.000 kr
  • Arbeidsseminar for 10 lærere, Kongsberg Kommune: 7.000 kr
  • Forhåndsbestilling av 40 fysiske spillsett, Norsk Bergverksmuseum: 26.000 kr
  • Forhåndsbestilling av 26 bøker, Outland: 6.734 kr
  • Salg under åpningsdag: 7.713,45 kr
  • Foreløpig salg hos Manaheim: 4.804 kr

Sum: 164 251,45

Dette tilsvarer drøye 20.000 kr i fortjeneste, om jeg regner med utviklingskostnadene. Fra et økonomisk perspektiv må jeg si at det var overraskende hvor mange store og små utgifter som reduserte utbyttet – ved nærmere undersøkelse.

Merverdiavgift (MVA)

Jeg ga ut Sølvhjerte på «eget forlag» / enkeltpersonsforetak. Dette hadde uten tvil et økonomisk perspektiv, da forlag tradisjonelt tar store deler av fortjenesten. Baksiden av medaljen er at når man omsetter for over 50.000 kr blir man merverdiavgiftspliktig og må føre MVA-melding annenhver måned. Bokføring, avstemming, rapportering og alt det der – med dagbøter om man ikke leverer i tide. Har nylig tatt et krasj-kurs i regnskap og levert min første MVA-melding. Det krevde enormt med timer å sette seg inn i og kom som en sur bismak for min del. Nå som jeg er over kneika virker det greit.

Kan varmt anbefale gratis regnskapskurs med programmet Fiken hos www.sjekkregnskapet.no 

Rabatt hos Lasertrykk.no

Før jeg publiserte denne artikkelen spurte jeg lasertrykk om jeg kunne tilby leserne rabatt på sitt neste prosjekt. Dette er en godt skjult hemmelighet, men LaserTrykk har faktisk en ordning som gir deg 20% på din neste ordre under 10.000 kr, om du ivaretar noen enkle kriterier – som blant annet å slenge på LaserTrykk sin logo. 

Gå til denne lenken for mer informasjon.

 

Det koster altså noen kroner å gi ut rollespill. Samtidig det er mange måter å få ned kostnadene på, eller publisere på en smart måte som gjør at du ikke trenger å ta stor økonomisk risiko.

Håper dette gjorde deg litt klokere, og lykke til med din neste utgivelse!

-KO

Karl Otto Kristoffersen

Jeg heter Karl Otto Kristoffersen, er født i 1988 og kommer fra Kongsberg. Som regel bruker jeg begge fornavn Lidenskapen min er fortellerkunst og rollespill. Jeg har om lag 20 års erfaring fra hobbyen. I 2021 ga jeg ut rollespillet Kvad, sammen med Game Forlag. I 2024 ga jeg ut Sølvhjerte på eget forlag.

Vis alle innlegg av Karl Otto Kristoffersen →

En kommentar til “Hvor mye koster det å gi ut rollespill?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.