mai 9, 2025

Sånn leder jeg Itras by

Ole Peder Giæver, medforfatter av Itras by, deler noen tanker om hvordan best lede Itras by i 2025. Denne artikkelen ble først delt på engelsk på Nørwegianstyle-bloggen: https://norwegianstyle.wordpress.com/2025/04/14/a-way-to-run-itras-by/

Kjenn byen, og formidle den til spillerne

Settingen, selve byen, bidrar til å gi spillet sammenheng. Forklar den i grove trekk før spill; de rike bor på Myntekollen, arbeiderklassen i Sortvika, og bortenfor villmarken går virkeligheten i oppløsning. Under spill kan du minne om den; “dere ser Månetårnet på horisonten”, “mystisk tåke kranser Kirkehaugen”, og så videre. 

Bruk spillernes egne ideer

Metoden for å lage roller i Itras by skaper en rekke ideer som sparer deg – spillederen – for mange forberedelser. Bruk birollene og relasjonene spillerne selv har definert. Pass på at deres dramatiske egenskaper kommer i spill. Spillerne vil bry seg mer om spillet når du bruker deres egne konsepter. Det er viktigere å lese rollebeskrivelsene et par ganger ekstra, enn å bruke tid på å forberede et “plot”. 

Hold forberedelsene enkle

Les rollebeskrivelsene. Lag et relasjonskart som inkluderer biroller. Hvis du har tid; skriv ned cirka ti sceneskisser, kule situasjoner og steder du har lyst til å utforske. Du kan også be spillerne om ideer til slike punkter.

Følg de vanlige reglene for impro

Si ja til forslag, med mindre det er en særlig spennende grunn til å si nei. Eller bruk kortene. Bygg videre på det som allerede er etablert i fiksjonen. Følg dine første innskytelser. Det som virker åpenbart for deg kan være spennende for andre. Kutt scener som ikke går noen vei.

Følg reglene som gjelder for kortene

Kortene gir ofte store ringvirkninger i spill. Bruk dem med måte, og etter reglene i boka. 

Handlingskort

Spilleren sier hva rollen ønsker å oppnå. Den som har bedt om at kortet skal trekkes utpeker en annen spiller til å trekke kortet og tolke resultatet. 

  • Alle kan foreslå at det skal trekkes kort. 
  • Cirka ett handlingskort per scene
  • Forsøk å spille ut effektene før det introduseres mange nye kort

Sjansekort

Når du vil sprite opp med litt surrealisme, trekk et sjansekort.

  • Ett sjansekort per person per spilltreff
  • Kan trekkes når som helst man måtte ønske det.
  • Den som trekker tolker kortet. 

Fordel fortellerrettigheter, men led spillet

Be spillere om å spille biroller for hverandre. Be dem sette scener, la dem fortelle detaljer om settingen. Bruk deres ideer, og be om innspill. Men forbli en tydelig dirigent for orkesteret. Bevar sammenheng i historien, fordel tid i rampelyset. Kutt scener som ikke har framdrift. 

Gjør det virkelig

Skap en balanse mellom hverdagslige, realistiske scener og merkeverdighetene som følger av setting, kort og dramatiske egenskaper. Still disse opp mot hverandre. Hjelp spillerne å gjøre rollene troverdige. Bruk følelsene til rollene og spillernes innlevelse til å gi fortellingen tyngde. Bygg tillit. La spillerne ta fortellingen på alvor. Det er mye rom for humor i Itras by, men det bør ikke være bare fjas. 

Knytt sammen trådene

Kortene gjør det umulig å forhåndsplanlegge et spilltreff med Itras by. Ikke legg opp til det. Men hjelp spillerne å knytte sammen løse tråder mot slutten av spill. Bidra til konklusjoner. Gjenbruk elementer, konsepter og ideer som har dukket opp i løpet av spilltreffet, slik at du skaper sammenheng og en rød tråd. Det styrker illusjonen.

Ole Peder Giæver

Ole Peder Giæver er en norsk journalist og forfatter. Han er kjent for utgivelsen av rollespillet Itras By sammen med Martin Bull Gudmundsen. I 2014 ga han ut boken Leseløve om Rollespill sammen med Matthijs Holter, på Cappelen Damm Forlag.

Vis alle innlegg av Ole Peder Giæver →

Legg inn en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.