juli 15, 2024

Arcon 29 – min dag på spillfestival

Games give you a chance to excel, and if you’re playing in good company you don’t even mind if you lose because you had the enjoyment of the company during the course of the game. – Gary Gygax

Jeg kan ikke akkurat skryte av å ha vært på Arcon mange ganger. Dette er min andre gang. Sist jeg var på den årlige spillfestivalen ble den holdt på Blindern. Jeg tok en tur innom på søndagen, betalte i døra og håpte på det beste; det er jo ikke noen garanti for at man får blitt med på noen rollespill når man melder seg på så sent. Jeg hadde pakket bagen full med terninger, diverse rolleark, diverse R.I.S.K. spill, iPad og alt annet jeg kunne behøve for å arrangere noe på kort varsel.

Jeg meldte meg på Mouse Guard og Call of Cthulhu, to turneringer som så ut til å ville kræsje, men hadde mange nok påmeldte til at jeg ikke fikk dårlig samvittighet. Etter litt målløs spankulering i kantineområdet møtte jeg omsider en bekjent som ville spille. Det skulle vise seg at Arcon hadde et rikt utvalg brettspill til utlån, så vi plukket med oss Small World for å slå ihjel en time eller to. Guttene på nabobordet, godt i gang med dagens lunsj fra McDonalds, ble med også.

Small World vil går under spill hvor du sitter nokså passiv og venter til det er din tur. Konseptet går ut på at man er ulike eventyrraser som krangler om en altfor liten verden. Artig konsept til tross, sitter jeg nok igjen med følelsen at ikke jeg plukker opp dette som neste brettspillkjøp.

Selv om jeg er omringet av cosplay, brettspill og miniatyrspill, innbiller jeg meg at Arcon er en rollespillfestival. Det begynte etterhvert å klø litt i behovet, så jeg foreslo å spille Dungeon World. En gruppe kjentfolk var nettopp ferdig med et spill, og med litt rekruttering i kantineområdet var vi plutselig 7 stykker. Jeg hadde ikke planlagt noe på forhånd, så her kunne vi ende opp med en skikkelig kalkunspilling. Gamle vaner er vonde å vende, og jeg er en notorisk overplanlegger.

Dungeon World er heldigvis et spill som innbyr til improvisasjon, og jeg klarte å holde det gående i omlag to timer, før hjernen gikk tom for juice. Å sørge for at 6 spillere har noe å bryne seg på er vanskelig, men jeg håper de som var med koste seg, selv om noen fikk litt lite screentime (unnskyld, Maja). Jeg tror at jeg, med et forberedt eventyr, absolutt kunne arrangert dette som del av programmet. Kanskje gjør jeg det neste år.

Da vi ga oss med Dungeon World så jeg at klokka nærmet seg Call of Cthulhu-tid. Etter en stund fant jeg veien til riktig rom. I rommet var stemingen litt stresset. Det var meldt på altfor mange spillere, og en av de to som skulle være GM hadde måtte dra hjem. De hadde heldigvis fått tak i en erstatter, men det var noen som, etter en heftig runde stein saks papir, måtte gå slukøret for å finne på noe annet. Jeg stusset litt over at ingen introduserte seg for hverandre før vi satt oss ned ved bordet for å spille. For all del, det er ikke så farlig. Man blir jo kjent gjennom rollespillet, men jeg fant det litt rart.

Min GM hadde en 39 siders modul som han var tidlig med å innrømme at han ikke hadde memorert godt nok. Det førte nok litt til en noe haltende start på eventyret, men det tok seg etter en stund opp. Jeg begynte å ane at dette kunne ta en stund. Jeg har vært med på rollespill tidligere hvor GM ikke gir særlig mange hint til spillerne, så jeg slo over i point´n´click-modus (dvs. prøv alt). Etter mange timers jakt på en bestialsk drapsmann i 1800-tallets London fant vi løsningen, og spillet kunne få en verdig avslutning. Klokken var over midnatt. Tidligvakt dagen etter. På tide å gå hjem.

Alt i alt hadde jeg en flott opplevelse på Arcon 29. Jeg møtte folk jeg ikke har sett på lenge, jeg fikk spilt noen spill, jeg fikk sett noen rare folk og rare ting (blant annet Batman). Etter min andre Arcon er jeg fortsatt litt usikker på om slike store spillfestivaler er helt min greie, men det er et helsikes godt alternativ til å sitte hjemme og sture med Netflix.

Vi vil gjerne høre hva du mener. Hvordan opplevde du Arcon? Hva var bra? Hva kan gjøres bedre?

Michael Stensen Sollien

Spillskaper, musiker og hype-man for norsk rollespillmiljø. Jeg har altfor lite peiling på internett til å ha ansvar disse greiene her! Ene halvdelen av podcasten Vertshuset. Du finner meg andre steder under @michaelsollien

Vis alle innlegg av Michael Stensen Sollien →

En kommentar til “Arcon 29 – min dag på spillfestival

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.