juli 15, 2024

Spill for kvelden

De fleste rollespill er ment som kampanjespill, altså at man spiller det samme spillet nokså regelmessig over tid. Det gir jo mer valuta for pengene, men noen ganger ønsker man bare tromme sammen en liten gjeng, sprette noen pils (eller brus for de under 18) og spille et spill uten å gjøre det til en ukentlig greie. Her kommer et lite utvalg med «enkveldere».

Dread

Skrekkspillet Dread er blitt kjent for sin særegne mekanikk ved at det bruker et Jenga-tårn i stedet for terninger. Når tårnet raser dør rollen. Dette enkle, men helt klart allerede nervepirrende elementet, gjør jobben til spillelederen enkel. Rollene lages ved å svare på et spørreskjema med ledende spørsmål som: Hvofor er du redd for store høyder? Hvorfor har du et anstrengt forhold til din mor? Svarere på disse spørsmålene bruker spillederen til å skreddersy skrekkopplevelsen for spillerne. Du kan kjøpe Dread på DriveThruRPG. Jenga-tårn følger dessverre ikke med.

Archipelago

Matthijs Holter skrev dette fortellerspillet inspirert av Ursula K. Le Guins Jordsjø-saga. I dette spillet lager dere hele premisset for spillet sammen. Reglene gir dere verktøy til å oppmuntre hverandre til å dikte opp en best mulig historie. Den siste utgaven er utgitt med hjelp fra Jason Morningstar, kjent fra bl. annet Fiasco og Durance. Spillets regler er gratis, men du kan kjøpe kortene fra DrivethruRPG om du ikke vil tømme printeren for blekk. Du kan laste ned spillet her.

Inntil vi synker

Inntil vi synker var Magnus Jakobssons bidrag til R.I.S.K. i 2006. Dette mysterie/krim-spillet viste seg å være utrolig lettspilt og tilgjengelig, og av alle bidragene til denne konkurransen, har nok dette blitt spilt mest. I spillet er man gjester ved et hotell på en øy som sakte synker i havet. En sportsfisker blir funnet død på stranden, og i løpet av spillet vil man finne ut hvem morderen er. Det er ikke så lett å se hvor spillbart dette spillet er bare ved å lese reglene. Inviter noen venner over for ost, kjeks og Inntil vi synker, så ser du hva vi mener. Du kan laste ned Inntil vi synker her.

Parsely

Hvis du er i 30årene husker du kanskje tekst-eventyrene til Infocom. Hvis du får en tåre i øyekroken når du hører navn som Zork, The Lurking Horror og Leather Godesses of Phobos er denne serien med spill for deg. En spiller tar rollen som «spillet» og svarer som et litt dårlig programmert eventyrspill ville svart: «I don’t understand the word use. Exits are west, north and east». Resten av spillerne styrer «spilleren» sammen. Om dette kvalifiserer til å være et rollespill i det hele tatt kan diskuteres, men moro for nerdsa er det. Du kan kjøpe Parsely-spillene fra DriveThruRPG.

A Taste For Murder

Graham Walmseys A Taste For Murder er for fans av Agatha Christie. I krim-elskende Norge er det jo en god del. I dette spillet, satt til et engelsk herskapshus, vet man ikke hvem morderen er til å begynne med. Spillet har mekanikker som gjør at rollenes forhold til hverandre etterhvert blir så betent at til slutt vil man sitte igjen med et motiv for mord. Du kan laste ned A Taste For Murder fra DriveThruRPG.

Fiasco

Fiasco har rukket å bli en moderne klassiker. I dette spillet vil det ikke gå bra for heltene. I kjent Coen brødrene-stil vil det ende opp i en gedigen fiasko. Dette er et perfekt spill for serie og filmentusiaster, og med et vell av spillsett å velge mellom kan dere emulere alt fra Desperate Housewives til Bad Santa. Fiasco kan kjøpes i butikk eller lastes ned fra DriveThruRPG. Les gjerne anmeldelsen vi gjorde av spillet for et par år tilbake.

Det finnes også et spillsett som henter inspirasjon fra Wam og Vennerød og andre kleine norske filmer. Du kan laste ned Norgesfiasco her.

Society of Dreamers

I Society of Dreamers vet man ikke hvem «mnemosittene» er, men dere spiller drømmere som i løpet av spillet oppdager sannheten. Dette spillet, skrevet av Matthijs Holter (Draug, Archipelago), har en veldig spesiell mekanikk hvor man later som en spiller er under hypnose. Dette kan potensielt være en veldig mektig opplevelse for de som er interessert i underbevistheten og okkultisme. Du kan kjøpe boken eller laste ned pdf-en på Lulu.com.

Our Last Best Hope

I dette spillet skal dere avverge jordens ødeleggelse. Inspirert av filmer som Armageddon og Deep Impact er dette et spill med mye dramatikk og nerve. Spillet kan ses som et søsterspill til Fiasco da også dette er et spill som appellerer til filmgeeks. Du kan kjøpe spillet som pdf hos DriveThruRPG.

Shooting The Moon

Hva med litt romantikk? Emily Care Boss har skrevet en trio med rollespill som tar for seg romantikk, og Shooting The Moon er et av disse. I dette spillet for 2-3 spillere prøver man sitt beste å vinne kjærligheten til en felles utkåret. Dette er et lettbeint spill med romantikk, humor og glede. Alt trenger vel ikke være drager og riddere? Du kan laste ned spillet fra DriveThruRPG.

Michael Stensen Sollien

Spillskaper, musiker og hype-man for norsk rollespillmiljø. Jeg har altfor lite peiling på internett til å ha ansvar disse greiene her! Ene halvdelen av podcasten Vertshuset. Du finner meg andre steder under @michaelsollien

Vis alle innlegg av Michael Stensen Sollien →

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.