mai 22, 2024

Rollespill i en galakse langt, langt borte

I disse tider er det mange som gleder seg til at en Star Wars-film endelig kommer på kino. Det mangler ikke på rollespill satt til dette universet. Fantasy Flight Games har hele tre rollespill ute. Disse bruker alle det samme spillsystemet og kan blandes om hverandre. Jeg kommer til å gå gjennom disse, men også gi dere noen alternativer: noen billigere og til og med noen gratis.


Star Wars – Edge of The Empire

Etter at Wizards of The Coast ikke fornyet kontrakten med Lucasfilm for å fortsette å utgi D20-varianten av Star Wars i 2010, gikk lisensen til brettspillgiganten Fantasy Flight. Etter et par strategiske brettspill med stjernekrigstema ble det snakk om de skulle gi ut et rollespill.

Det første av tre Star Wars-rollespill fra Fantasy Flight kom ut i 2013. I Edge of The Empire tar man roller som galaksens avskum, svindlere og lykkejegere. Dette er spillet hvor du spiller din variant av Han Solo, Greedo eller Boba Fett. Mange savnet regler for å spille Jedi, men som i filmene er ikke typer som Han Solo og Chewbacca særlig interessert i gamle religioner og annen overtro. Det ble derimot lovet at det skulle komme mer om Kraften senere.

I dette spillet skylder alle spillerne noe, enten til Imperiet, en kriminell Hutt eller til sin egen familie. Denne mekanikken kalt «obligation» fører rollene ut på eventyr i galaksens utkanter. I videoen under får du et overblikk over både dette og de to neste spillene i serien.


Star Wars – Age of Rebellion

I Age of Rebellion er man en del av opprørerne som kjemper en desperat kamp mot det onde imperiet. Dette er et mer militært spill hvor store slag utkjempes i verdensrommet og på dens mange planeter. Hvis du har drømt om å sitte i en X-Wing eller sabotere en Star Destroyer er dette spillet perfekt.

I dette spillet, som er satt til tiden rundt Empire Strikes Back, er rollene drevet av «duty». Mekanikken erstatter «obligation» fra Edge of The Empire.

Spillere verden over var fortsatt litt furtne for de begrensede mulighetene til å bruke kraften til noe særlig, men dette skulle ordne seg med det neste spillet i serien.

I videoen under ser du første episode av en serie med videoer fra Rollplay hvor Age of Rebellion spilles med noe tvilsom cosplay.


Star Wars – Force and Destiny

Fans av de to foregående rollespillene tok et kollektivt sukk. For nå kom endelig spillet med fokus på kraften.

I Force and Destiny spiller man «force sensitives». Siden dette og de to forrige spillene er satt til de originale filmene fra 70 og 80tallet er Jedi-ordenen utslettet etter hendelsene i Revenge of The Sith. Det er likevel noen få som kjenner kraften strømme gjennom seg, og kan bruke den til gode eller onde formål. Imperiet tollerer ikke «force sensitives» og vil jakte på deg om du bruker kreftene dine åpenlyst.

I dette spillet erstattes «obligation» og «duty» med «morality». Denne mekanikken bestemmer om du er i ferd med å bli en Sith eller Jedi avhengig av hvilken side av kraften du velger å følge.

Alle disse spillene bruker et sett med spesielle terninger som ved første overblikk kan være vanskelig å forstå seg på. I bruk gir de spillene en utrolig fleksibilitet og variasjon i hvert terningkast. Det er mulig å lykkes, men samtidig gi fienden en ulempe eller gjøre situasjonen vanskeligere. Det er også mulig å mislykkes, men samtidig gjøre at noe annet lykkes eller gjør situasjonen bedre for deg eller en av dine kompanjonger.

Ønsker du å lære mer om systemet anbefaler jeg deg å titte på videoene under.


Star Wars D6 Second Edition

Før Fantasy Flight og Wizards of The Coast hadde rettighetene til Star Wars var det West End Games selskapet som ga ut spill basert på suksessfilmene. Dette spillet er fortsatt kjært for veldig mange, og har levd videre gjennom fans via internett.

Det er ikke lenger så lett å tak i den klassiske utgaven av WEG-versjonen, men jeg fant en lenke til en gratis versjon som ble lagt ut for noen år siden. Hvor lenge den er tilgjengelig før Mikke Mus og hans armada av advokater får tak i den er uvisst, så om du vil laste det ned, foreslår jeg å gjøre det snarest. Dette er en gratis, polert versjon av spillet som kom ut på 80 og 90 tallet. I denne versjonen har de integrert regler fra nyere oppdateringer av D6-systemet.

Om noen bare hadde giddet å gjøre det samme med Ghostbusters RPG.

Last ned


Savage Star Wars

Savage Worlds er et veldig populært universelt system som priser seg ved å være «fast, fun and furious». Denne konverteringen er veldig grundig og gir mange muligheter, og kunne helt klart vært et salgbart produkt om det ikke var for at det er uoffisielt og ikke godkjent av DIsney. Mengden av innhold for den gjeve pris av ingenting er ganske utrolig.

Dersom du har Savage Worlds i hylla og ønsker deg litt lyssabel-action er denne gratis gavepakka noe for deg.

Last ned


Fiasco – Wretched Hive of Scum and Villainy

Pirater og forbrytere i Mos Eisley er perfekt materiale for den slags historier som ofte kommer ut av en kveld med Fiasco. Her spiller man ikke Luke Skywalker eller Han Solo, men heller han dusten som fikk armen sin kuttet av i den berømte cantina-scenen fra den første filmen. Lykke til med å ikke lykkes!

Last ned


Archipelago – I Wanna Be a Stormtrooper

Anders Nygaard skrev dette spillsettet for en del år tilbake, og fortjener å bli dratt fram i lyset igjen nå. I dette spillsettet, som er ment som en parodi, spiller man ungdommer på Tatooine som drømmer om et liv blant stjernene. Dessverre er det ikke alle som har en Jedi-onkel.

Last ned


Romopera, men ikke Star Wars

Hvis det ikke er så viktig for deg at sci-fi spillet er satt til Star Wars universet er det mange spill som tilbyr noe av den samme opplevelsen. Her er noen spill som kan duge.


Stars Without Number

Sine Nomines sandkasse-rollespill er løselig basert på gamle D&D-regler, og gir deg mange muligheter til fritt å utforske en hel galakse på jakt etter rikdom og ære. Det finnes mange tilleggsbøker ute til spillet allerede som tar spillet i ulike retninger. Ønsker du å spille et militært spill? Hva med galaktisk spionasje? Det finnes også et cyberpunk/post-apokalyptisk «spin-off» kalt Other Dust, dersom du ønsker en mer jordnær opplevelse.

Spillet er tilgjengelig både som gratisversjon, betalt PDF og «Print on demand» fra DriveThruRPG.

DriveThruRPG


Bill Coffin’s Septimus

Da West End Games mistet rettighetene til Star Wars fant de ut at de skulle lage et rollespill i samme ånd. Septimus er et romopera-spill med reglene fra det originale Star Wars-spillet. Til forskjell fra Star Wars er denne settingen mer «out there».

Inspired by, and meant to capture all the fun of the Classic Star Wars roleplaying game by West End Games, this free-wheeling Space Opera also takes you science fiction fun to the next level. More mature and multi-tiered that Star Wars D6, Septimus includes elements of Cyberpunk, Transhumanism, Light Mecha, all the way to fantasy elements. Septimus’ vast territory only about 1 or 2% of which has been mapped, means an almost unlimited field to play in.

DriveThruRPG


Bulldogs! Fate Edition

Fate Core er et populært universelt system med en rekke verdener og spill tilgjengelig. Bulldogs! er et sci-fi spill som ikke tar seg selv altfor høytidelig. En D20-versjon er også tilgjengelig.

Bored with your dead-end job? Tired of your planet-bound life?

Is your bland home world too safe for you? Maybe you owe some money to the wrong people, or maybe the gun just somehow went off and now you have an urgent need of a change of scenery.

TransGalaxy PanGalactic Corporation does not care about your arrest record!

Join the Class D Freight division and in exchange for a simple five-year commitment, you can leave all your troubles behind.

DriveThruRPG


Uncharted Worlds

Et av de meste populære spillsystemene de siste årene har vært Apocalypse World. Det har kommet utrolig mange spill som bruker dette elegante og enkle systemet til ulike sjangre, og det måtte etterhvert komme et romopera-spill.

Uncharted Worlds er et nytt spill som kom til etter en vellykket Kickstarter-kampanje.

DriveThruRPG

Michael Stensen Sollien

Spillskaper, musiker og hype-man for norsk rollespillmiljø. Jeg har altfor lite peiling på internett til å ha ansvar disse greiene her! Ene halvdelen av podcasten Vertshuset. Du finner meg andre steder under @michaelsollien

Vis alle innlegg av Michael Stensen Sollien →

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.