mai 22, 2024

Rollespill.infos historie

På det glade nittitall var det et lite miljø rundt UseNet-gruppa no.fritid.spill.rollespill. Parallelt, eller noe før, var det rollespilldiskusjoner også på norske BBSer. Det dabbet av med bruk av news-grupper mot slutten av 90-tallet, og rundt 2003 ble det tatt initiativ til å opprette en webportal og et webforum ved navn Rollespill.net. Også medlemmer av miljøet fra kanalen #rollespill på IRC (EFnet og Undernet) sto bak. Rollespill.net hadde en liten, men svært aktiv kjerne av brukere frem til cirka 2012, da det begynte å tørke ut også der.

Rollespill.net var et morsomt miljø, med spillskaperkonkurransen R.I.S.K (lag et rollespill på én uke), og miljøet rundt HolmCon (arrangert ti år på rad hjemme hos Matthijs i Holmestrand). Det var et ganske levende miljø, selv om vi kanskje ikke var mer enn 30-40 deltakere på det meste. Men det begynte altså å daue rundt 2011-2012, og jeg lurte på om det ville være mulig å ta i bruk det fortsatt relativt nye Facebook (som tok Norge med storm cirka 2007) til å rekruttere noen nye folk og blåse liv i det gamle webforumet.

Jeg opprettet denne Facebook-gruppa, som først het nettopp rollespill.net, og postet lenker mellom denne og webforumet en tid. Ideen om å blåse liv i webforumet mislyktes fullstendig, men Facebook-gruppa vokste og vokste. Jeg og Michael Sollien, som også hadde vært aktiv på webforumet, møttes en gang i 2013 for å diskutere forumets skjebne. Han ville gjerne stable på beina en ny nettside for norske rollespillere, og hadde sikret seg domenet rollespill.info. Vi ble enige om å omdøpe Facebook-gruppa og la dem fungere parallelt.

Og det vokste og det vokste. De første tre åra brukte jeg ganske mye fritid på å røkte, rekruttere, holde i gang og stimulere til debatt på denne gruppa. Jeg rekrutterte også et nydelig moderatorkorps, hvor noen av medlemmene er like aktive den dag i dag. Selv ble jeg litt utbrent, og takket av i 2015, da vi lå på en omkring 1500 medlemmer.

Rollespill.info, Facebook-gruppa, var lenge det soleklart største onlinemiljøet for norskspråklig rollespillsamtale som hadde eksistert. I dag har heldigvis de tusen blomster blomstret, og vi har rene D&D-forum som er like store, og en rekke andre møteplasser. Fra Facebook-gruppa har det vokst ut en Discord der det også er forholdsvis høy aktivitet, og kanskje enda mer spisset debatt rundt norsk spillskaping og -teoridiskusjoner.

Noe av det som har gledet meg mest med denne gruppa er å se folk finne sammen med nye spillere i fjern og nær. Jeg synes det er helt supert at en så stor bedrift som Outland bruker gruppa som rekrutteringsplattform til sine aktiviteter, at podcaster kan avertere sitt innhold, og at folk finner råd og vink her. Og en sjelden gang dras en teoridebatt eller noen designbetraktninger.

Michael med venner har nærmest bygd et lite multimedie-imperie rundt Rollespill.info, med vekselvirkninger med podcasten Vertshuset, ressursene på nettstedet, Discorden og mye annen aktivitet som vokser rundt det.

For meg ser det ut som om norsk rollespillmiljø har en ny vår. Noe av aktiviteten skyldes nok D&D-boomen, fôret blant annet av fenomener som Critical Role. Ørlite grann av den skyldes kanskje også, eller reflekteres i det minste i Facebook-gruppa.

Tiårsjubileet i fjor gikk vel litt under radaren, men gratulerer på etterskudd uansett. Det er virkelig noe unikt moderatorene og medlemsmassen klarer å opprettholde her!

Ole Peder Giæver

Ole Peder Giæver er en norsk journalist og forfatter. Han er kjent for utgivelsen av rollespillet Itras By sammen med Martin Bull Gudmundsen. I 2014 ga han ut boken Leseløve om Rollespill sammen med Matthijs Holter, på Cappelen Damm Forlag.

Vis alle innlegg av Ole Peder Giæver →

En kommentar til “Rollespill.infos historie

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.