mai 22, 2024

Grinebiterens tre favorittgrep

Det er ikke alltid jeg sitter og tygger meg i skjegget. Grinebiteren ligger ofte i en krok og sover på en haug av rollespill og gamle internett-diskusjoner.

Shhhhhhh. I dag er en sånn dag.

Jeg jobber med noen ymse prosjekt, men så slo det meg! Mange her liker de «nye» spillene som har boblet frem i kjølvannet av Apocalypse World. Spilleder-prinsippene fra dette spillet er absolutt mulig å bruke i andre typer spill – Typ slik som jeg gjør i podkasten Gudebarnet hvor vi spiller Death in Space.

Jeg tenker jeg vil snakke litt om dette. Så her er mine favoritt grep:

1. Snakk direkte til rollene!

Hva Michael tenker om det som skjer forteller dere ikke like mye som hvordan rollen hans opplever det. I tillegg drar spillerne litt tettere inn på handlingen. Det er lettere for Michael å leve seg inn i en situasjon om en ikke setter opp en vegg mellom han og rollen. Dette er for meg ett av de viktigste verktøyene jeg har; Ikke bare på grunn av det ovenfor, men det hjelper meg å se for meg situasjonen i mitt eget hode, og dermed bruke min neste favoritt.

2. Still spørsmål ofte!

Ikke bare still spørsmål til spillerne, men spør deg selv spørsmål som:

  • Hva skjer nå?
  • Hva føler den birollen om dette?
  • Hvem reagerer på dette?
  • Hvordan kan dette gå galt?

Du trenger ikke alltid svare. Still spørsmålet direkte eller bruk det til å lage en situasjon. Det er sånn du forteller videre via spørsmål. Spør for å vite, dytte og for å se hva det leder til!

3. Gi rollene hva de vil ha, ikke hva de ønsker!

Dette er det grepet jeg koser meg mest med. La rollene få sine små seire, men ikke la dem vinne helt. Dette handler IKKE om å vanne ut suksesser eller sabotere når de har gode planer. Det handler om å smyge inn åpninger for videre komplikasjoner. Et vellykket kast kan stoppe en god flyt vel så mye som et mislykket kast. Dette er en måte å åpne for at noe skjer videre.

Det holder å bruke utrykk som:

  • Du tror…
  • Du føler at…
  • Du er ganske sikker på…

Det skal nemlig ikke mer til. Du har nå laget en åpning for at noe kan følge videre fra denne situasjonen.

Disse tre grepene, eller nøklene som jeg kaller dem i Mørke steder, er for meg nok. Resten av prinsippene fyller bare ut rundt disse.

Husk å snakke rett til rollene og stille spørsmål hele tiden. Pass så på å smyge in frø til videre komplikasjoner. Sånn vil du få åpningene du trenger til å la handlingen rulle videre.

Jeg pleier å si at en av spillederens oppgaver er å fylle rollenes liv med utfordringer, og heie på dem når de møter disse. Dette betyr du må være påskrudd rollene. Du må være spent på hvordan det går med dem. La rollene skinne. La dem gå på trynet. Juble når det går bra, heie dem tilbake på bena når de er nede. Jeg gjør dette med å snakke til dem, å spørre masse og alltid la noe være usagt.

Dette er mine tre favorittgrep.

Om du har lekt med prinsippene fra Apocalypse World eller dets arvtagere som Blades in The Dark, hvilke er dine tre favoritter?

Kom til rollespill.info sin discord og så kan vi drodle rundt svaret ditt.

Kaare Berg

Spillskaper, idédrodler og grinebiter. Har meninger om ting, og kan derfor virke krass. Les med varsomhet og håndtér med tykke hansker. Stor fare for pigger! @protokollnull der den blå fuglen er.

Vis alle innlegg av Kaare Berg →

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.